7 Zlatih Pravil Investiranja

investicija

Premožni in uspešni investitorji sprejemajo odločitve na podlagi izobrazbe, uspešnosti ter izkušenosti. Če bi radi tudi vi spoznali, kako izbrati prave investicije, nikar ne prezrite 7 zlatih pravil, ki jih morate poznati, preden se odločite za investicijo.

 

  1.     Odločite se kakšen prihodek želite
 

Obstajajo 3 vrste dohodkov:

  •       Zaslužen dohodek oziroma plača. To je najtežja oblika prihodka, s katerim ustvarjate svoje premoženje. Gre za menjavo časa za denar. Ta oblika dohodka je prav tako visoko obdavčena.
  •       Portfelj vrednostnih papirjev – je dohodek od naložb, kot so delnice, dividende, obresti in kriptovalute.
  •       Pasivni dohodek – ustvarjen iz opredmetenih sredstev, kot so nepremičnine, licenčne pogodbe itd.

Investitorji morajo imeti zmeraj v mislih, kakšno vrsto dohodka želijo.

»Premožni ne delajo za denar, ker vedo, kaj narediti, da bo denar delal zanje.«

        Robert Kiyosaki

  1.     Pretvorite zaslužen prihodek (plačo) v portfelj vrednostnih papirjev ali pasivni prihodek.
 

Bistvo uspešnega investiranja je, da prislužen denar vložite v naložbo, ki bo čez čas oplemenitila vaše premoženje oziroma pretvorila v pasiven prihodek. To je eden izmed ključev, ki ločijo uspeh od neuspeha. Hkrati pa ne smemo prezreti dejstva, da lahko vlagamo samo del svojega premoženja. 

»Uspeh je sposobnost prehajanja od enega neuspeha do drugega brez izgube navdušenja.«

        Winston Churchill

  1.     Vlagajte v naložbe, ki se bodo spremenile v premoženje
 

Poznamo več različnih vrst investicij vse od kriptovalut, delnic, nepremičnin, zlata … 

Vendar te naložbe postanejo premoženje šele takrat, ko začnejo za ustvarjati prihodke. Dokler naložba ne ustvarja prihodkov, je le ta odgovornost.

  1.     Poiščite vrednostne papirje, ki so obveznosti in jih spremenite v premoženje

 

Finančno drzni investitorji, nikoli ne kupijo popularnih vrednostnih papirjev, ki so že dosegli veliko vrednost na trgu (Npr. delnice leta 2008, Kripto konec 2017). Namesto tega raje iščejo tiste vrednostne papirje, ki so na dnu oziroma jih lahko kupimo po ugodni ceni. (Npr. Delnice po gospodarskem zlomu 2008). 

Najuspešnejši investitor zadnjega stoletja Warren Buffett je po gospodarskem zlomu na veliko kupoval.  

  1.     Karkoli se zgodi – bodite pripravljeni

“Priložnosti so kot avtobusi, ko eden odpelje, je naslednji že na poti”

–        Richard Branson

Dobri investitorji vedo, da je zmeraj dovolj novih naložbenih priložnosti. 

Konstantno dopolnjujejo svoje znanje, da lahko zaznajo kazalce za dobre investicijske priložnosti. Na začetku pridobivajo izkušnje z manjšimi investicijami, da so lahko kasneje pri večjih bolj odločni in samozavestni.

  1.     Predčasno spoznajte dobre priložnosti in ko opazite pravi trenutek, ne oklevajte vložiti denarja
 

Dobre naložbe so tiste, ki jih upravljajo ljudje s pravo mešanico izobrazbe, uspešnosti ter izkušenosti. Ko izkušeni investitorji zavohajo dobro naložbo, se ne bodo ubirali in bodo brez pomislekov zbrali in vložili potrebna sredstva.

Tisti, ki se ukvarjajo z nepremičninami, pogosto rečejo, da so trije ključi do uspeha: »lokacija, lokacija, lokacija.« V investiranju pa so trije ključi do uspeha: «ljudje, ljudje, ljudje.« Če je torej investitor pravilno opravil nalogo in pravilno prepoznal kazalce za dobro investicijo, mu ne bo težko vložiti denarja.

 

  1.     Kompromis med tveganjem in donosi

 

Velike naložbe ponujajo večje potencialne nagrade, a imajo zato tudi nekoliko večje tveganje. Izkušeni investitorji to spremenijo v njihovo korist, saj zmeraj iščejo najboljše razmerje med tveganjem in visokimi donosi. Prav tako se zavedajo, da se lahko naučijo veliko več od svojih napak kot pa od uspehov.

»V šoli vas imajo za pametne, če ne delaš napak. V poslu si pameten samo, če delaš napake in se iz njih učiš.”

        Robert Kiyosaki in Sharon Lechter

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Ostali članki:

Rast delniških trgov – primerjava vrednosti delniškega trga v zlatu in denarju

Če ste vsaj malo spremljali dogajanje na delniških trgih, potem verjetno veste, da je delniški trg letos doživel grozovit padec. Temu padcu je nenavadno hitro sledil eden izmed najboljših povratkov v zgodovini. Takšno rast delniških trgov verjetno ni pričakoval nihče. Ampak, če pogledamo nekoliko pobližje, stvari niso tako rožnate, kot izgledajo na prvi pogled. Poglejmo si zakaj… Ameriška vlada je ob začetku krize hitro reagirala in v obtok poslala okoli 6.000 milijard novo natisnjenega denarja. Ukrep je obrodil sadove in S&P indeks je začel zelo hitro pridobivati na svoji vrednosti. Vse to so zelo vzpodbudne novice. Kljub temu je realna slika precej drugačna. »Tiskanje« ogromnih količin novega denarja je povzročilo inflacijo, zato je ta denar danes vreden precej manj. Realno vrednost delnic lahko dobimo le tako, da njihove vrednosti primerjamo z nečim, kar ne izgublja vrednosti tako kot denar. V tem primeru je to zlato. Zlato je hranilec vrednosti že tisoče let in je bil vse do začetka 20. stoletja rezervna monetarna enota. Ko vrednosti indeksa S&P 500 pretvorimo v unče zlata, vidimo, da se delniški trg kljub vsemu ni tako dobro pobral, kot izgleda na prvi pogled. Realna vrednost delnic v zlatu je bistveno manjša, kot je njihova vrednost v dolarjih. Eden glavnih razlogov je ravno ta, da so nove količine denarja v obtoku razvrednotile njegovo vrednost. Če poenostavimo…

Preberite več »
75%
75%
75%
75%
75%