Incrementum kripto novice: Bitcoin pred halvingom dosega najvišjo letno vrednost

Predstavljamo kripto pregled tedna, v katerem bomo pisali o najvišji ceni Bitcoina v letošnjem letu.
Kripto in ženske

Gibanje cen in dogajanje na trgu

Kriptovalute so v minulem tednu dobesedno podivjale.

Na tedenski ravni je Bitcoin pridobil kar 17 odstotkov, sledile pa so tudi druge kriptovalute.

Na tedenski ravni je Bitcoin poskočil iz 7500 dolarjev in dosegel vrh tik pod 9500 dolarji. Skupno je Bitcoin v tem tednu pridobil kar 17 odstotkov in se trenutno giblje pri 8800 dolarjih.

Ethereum, ki v zadnjih tednih buri duhove predvsem zaradi izida Ethereum 2.0, je na tedenski ravni pridobil 10 odstotkov, cena pa je dosegla vrh pri 227 dolarjih.

Trenutno je Ethereum vreden 212 dolarjev, kar je 22 dolarjev več, kot na začetku minulega tedna.

Podobno so pridobivale tudi preostale kriptovalute, Bitcoin Cash je na tedenski ravni pridobil 5 odstotkov, Ripple pa je pridobil 13 odstotkov svoje vrednosti (0,21 dolarja). Litecoin, ki običajno sicer tesno sledi gibanju Bitcoina, je tokrat nekoliko zaostal in na tedenski ravni pridobil zgolj 6 odstotkov svoje vrednosti.

Vse dogajanje je močno podkrepljeno zaradi prihajajoče delitve nagrad za rudarjenje (halving), ki se pričakuje v naslednjih desetih dneh.

Bitcoin najvišje letos

Bitcoin je v zadnjih tednih popolnoma izničil padanje v marcu, ki se je dogajalo predvsem kot posledica koronavirusa.

Bitcoin je na skoraj dosegel ceno 9500 dolarjev, obenem pa so mnogi mnenja, da bi zaradi halvinga lahko šel še precej višje.

 

Številni se sicer pri teh napovedih opirajo na tehnično analizo Bitcoina in gibanja cene, nekaj pa je zagotovo.

V preteklosti je Bitcoin pred in po halvingu divjal v obe smeri. 

Bitcoin je obenem v tem trenutku drugič v zgodovini na letni ravni vreden več kot 9000 dolarjev, glavno vprašanje pa ostaja, kakšna bo morala biti vrednost Bitcoina po zmanjšanju nagrade za rudarjenje, da bo rudarjenje sploh profitabilno. 

Cena Bitcoina je namreč tesno povezana s profitabilnostjo rudarjenja, saj se običajno prilagaja temu, da je rudarjenje sploh smiselno v smislu dobička.

Bitcoin logotip

Kriptovalute na Darknetu

Kriptovalute so zagotovo zelo priljubljene tudi med kriminalci. 

Preprostost uporabe in anonimnost transakcije sta zagotovo glavna faktorja, da kriptovalute predstavljajo priljubljeno sredstvo za plačevanje na Darknetu. 

V času koronavirusa je uporaba kriptovalut porasla. Obenem pa je porasla tudi uporaba temnega spleta. Predvsem anonimnost in varnost pri transakcijah je ključnega pomena za upravljanje dejavnosti na temnem spletu. 

Trgovanje z orožjem, preprodaja prepovedanih drog in nekaterih drugih substanc je na Darknetu v porastu in zato so kriptovalute pomembne, ker zagotavljajo nemoteno trgovanje in težko sledljivost. 

Pomembno je poudariti, da Bitcoin ni bil ustvarjen za podpiranje takšnih projektov, obenem pa tudi ni idealen za tovrstno rabo.

Kriptovaluta Monero po drugi strani slovi kot kriptovaluta kriminalcev, saj jim omogoča absolutno anonimnost zaradi zahtevnega kodiranja, obenem pa je sledenje tej kriptovaluti nemogoče.

Darknet

Porast žensk v kripto svetu

Število žensk, ki predstavljajo različne kripto projekte je v prvi četrtini letošnjega leta strmo poraslo.

Po poročanju portala CoinMarketCap, ki je pred kratkim bil prevzet s strani Binance-a, je število žensk v kripto prostoru v prvi četrtini leta poraslo za kar 43 odstotkov. 

Gre za veliko porast v primerjavi z lanskim letom, največ žensk pa prihaja iz Evrope in Amerike, kar 65% pa jih je starih med 18 in 24 let. V Argentini se je ta rast celo podvojila, med državami v Evropi, pa je največja porast zaznana v Grčiji (163%), sledijo pa Romunija, Portugalska in Ukrajina. 

Najmanjša rast žensk v kripto prostoru je v Afriki, ki ostaja tudi najbolj nerazvita celina.

Kripto in ženske

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Ostali članki:

Rast delniških trgov – primerjava vrednosti delniškega trga v zlatu in denarju

Če ste vsaj malo spremljali dogajanje na delniških trgih, potem verjetno veste, da je delniški trg letos doživel grozovit padec. Temu padcu je nenavadno hitro sledil eden izmed najboljših povratkov v zgodovini. Takšno rast delniških trgov verjetno ni pričakoval nihče. Ampak, če pogledamo nekoliko pobližje, stvari niso tako rožnate, kot izgledajo na prvi pogled. Poglejmo si zakaj… Ameriška vlada je ob začetku krize hitro reagirala in v obtok poslala okoli 6.000 milijard novo natisnjenega denarja. Ukrep je obrodil sadove in S&P indeks je začel zelo hitro pridobivati na svoji vrednosti. Vse to so zelo vzpodbudne novice. Kljub temu je realna slika precej drugačna. »Tiskanje« ogromnih količin novega denarja je povzročilo inflacijo, zato je ta denar danes vreden precej manj. Realno vrednost delnic lahko dobimo le tako, da njihove vrednosti primerjamo z nečim, kar ne izgublja vrednosti tako kot denar. V tem primeru je to zlato. Zlato je hranilec vrednosti že tisoče let in je bil vse do začetka 20. stoletja rezervna monetarna enota. Ko vrednosti indeksa S&P 500 pretvorimo v unče zlata, vidimo, da se delniški trg kljub vsemu ni tako dobro pobral, kot izgleda na prvi pogled. Realna vrednost delnic v zlatu je bistveno manjša, kot je njihova vrednost v dolarjih. Eden glavnih razlogov je ravno ta, da so nove količine denarja v obtoku razvrednotile njegovo vrednost. Če poenostavimo…

Preberite več »
75%
75%
75%
75%
75%