Incrementum kripto novice: Največja zabeležena kraja v zgodovini kripto borz; skoraj 50 milijonov evrov

Predstavljamo kripto teden, v katerem je bil Upbit tarča največji zabeleženi kraji do sedaj.

Upbit tarča napada. Odnesli skoraj 50 milijonov.

Južnokorejski kripto borzi Upbit, eni največjih kriptovalutnih borz na svetu, je 26. Novembra v nekaj trenutkih izginilo okrog 342 tisoč enot kriptovalute Ether (ETH). Skupna vrednost kraje znaša po trenutnih cenah približno 46 milijonov evrov.

Zaradi prepoznavnosti borze Upbit in obsega škode, gre za enega največjih tovrstnih incidentov do zdaj.

Upbit je sporočil, da se je napad zgodil, ko so sredstva premikali iz njihove manj varne »vroče denarnice« v precej bolj varno »hladno denarnico«, ki je hekerji ne morejo napasti.

Dodali so tudi, da je naslov denarnice, na katero so storilci premaknili sredstva “0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c029”.

Kdo je odgovoren za eno največjih zabeleženih izognotij kriptovalut, trenutno še ni znano. Poznavalci delovanja borze menijo, da je v tem primeru šlo za zaroto znotraj podjetja, saj je dostop do denarnic brez posebnega dostopa virtualno nemogoč.

Upbit je na incident reagiral z začasnim zaprtjem vplačil in izplačil ter uporabnikom zagotovil, da bodo vso nastalo škodo pokrili iz lastnih sredstev

Kaj se iz tega lahko naučimo ?

Hranjenje kriptovalut na borzah je lahko dvorezni meč.

Po eni strani ponujajo preprost način hranjenja in upravljanja sredstev brez potrebe ustvarjanja denarnic in shranjevanja privatnih ključev.

Po drugi strani, pa lahko ob incidentih kot so vdori in kraje, izgubite vaša sredstva. To se pri shranjevanju kriptovalut na lastni digitalni denarnici in nadzorom nad vašimi privatnimi ključi ne more zgoditi.

Ostali članki:

Deutsche Bank

Incrementum kripto novice: Ethereum z Istanbulom, Bitmain bo posojal minerje

V preteklem tednu smo bili priča vzponu kripto trga, ki pa se je hitro zaključil in od konca tedna stagnira.
Bitcoin se je povzpel na 7600 dolarjev, kjer je v petek zaključil svoj skoraj 10 odstotni dvig v zadnjih dveh tednih. Kot je v zadnjem času že navada, so temu dvigu sledile tudi druge kriptovalute, Ethereum je znova presegel mejo 150 dolarjev, Neo pa se je približal vrednosti 9 dolarjev. Na vrednosti je pridobil tudi Ripple, ki je od začetka tedna pa do petka pridobil kar 7 odstotkov.

Preberite več »
Vaša pot v svet kriptovalut
Si želite investicijski vodič? Izpolnite spodnji obrazec in poslali vam bomo našo brezplačno e-knjigo