KAKO KUPITI BITCOIN

Informativna vsebina, ki kratko in jedrnato predstavi kako kupiti Bitcoin.
Bitcoin denarnica

Kljub temu, da kriptovalute dobivajo ogromno pozornosti v finančnem in investicijskem svetu, veliko ljudi še vedno ne ve kako kupiti Bitcoin. Odgovor na to, kako kupiti bitcoin je povsem enostaven – dovolj je že to, da si naložimo katero izmed mobilnih aplikacij.

Ker je kriptovalut na trgu ogromno, je pomembno, da vemo katere so vredne naše investicije.

Na prihodnjih straneh vam bomo razložili vse o tem, kako kupiti bitcoin.

KLJUČNE INFORMACIJE

  • Za nakup bitcoina potrebujete bitcoin denarnico (ang. Bitcoin wallet).
  • Klasične metode plačila kot so kreditne kartice, bančno nakazilo in debitne.
  • Bitcoinu cena niha, profit od trgovanja pa je neobdavčen.

KAJ POTREBUJEM ZA NAKUP BITCOINA?

Digitalna denarnica (ang. Digital Wallet)

Če želite zaključiti transakcijo, potrebujete program, ki se mu reče “denarnica”. Pri tem ne gre za fizično denarnico (tako kot bitcoin ni dejansko fizični kovnec).

Gre za zapleten matematični algoritem, sestavljen iz “javnih ključev” (lokacija na katero transakcijo polagamo oz. jo z nje dvigujemo) in “privatnih ključev” (geslo, ki ga potrebujete, za to da lahko kupite ali prodate bitcoin v denarnici).

Privatni ključ naj bo skrbno varovano geslo, ki ga uporabljate zgolj za trgovanje.

Za dodatno varnost lahko poskrbite tako, da ne shranjujete vašo denarnico na spletu, pač pa “offline”.

Bolje je, da bitcoin denarnice ne uporabljate za dolgoročno shranjevanje – uporabljajte varovane denarnice z bolj kompleksnimi varnostnimi sistemi.

Bitcoin denarnica

VARNA INTERNETNA POVEZAVA

Če ste se odločili, da boste trgovali z bitcoinom preko spleta, pazite kje boste to počeli in kje boste dostopali do svoje digitalne denarnice.

Trgovanje z bitcoinom na nevarovanih in javnih omrežjih ni priporočljivo, saj ste tako bolj izpostavljeni napadom s strani hekerjev.

BANČNI RAČUN, DEBITNE IN KREDITNE KARTICE

Ko si zagotovite svojo bitcoin denarnico lahko uporabljate tradicionalne metode plačila za nakup bitcoina na bitcoin borzi.

Ob transakciji so bitcoini nakazani v vašo denarnico, možnosti plačila za nakup pa se razlikujejo, saj so odvisna od zakonodaje in izbire borze.

Prednosti posamezne metode plačila se razlikujejo od borze do borze. Na primer, medtem ko so kreditne kartice med najbolj uporabniku prijaznimi metodami plačila, je ponavadi potrebno opraviti postopek identifikacije, poleg tega pa so lahko stroški transakcije višji kot pri ostalih metodah.

Po drugi strani, lahko izberete bančno nakazilo, ki ima manjše stroške transakcije, toda čas transakcije je dosti daljši.

BITCOIN BORZA

Naslednji korak pri misiji “Kako kupiti bitcoin”, je da se odločimo kje bomo dejansko kupili bitcoin.

Bitcoin in ostale kriptovalute lahko kupimo na “borzah”, ki so podobne tistim, ki trgujejo z delnicami podjetij.

Borze nas povezujejo direktno z bitcoin trgom, kjer lahko zamenjamo tradicionalne valute za bitcoin. Pomembno si je zapomniti, da bitcoin borza in bitcoin denarnica nista ista zadeva.

Obstaja več priznanih borz, ki ponujajo trgovanje z visokim varnostnim standardom in poročili, toda priporočamo vam, da sami izberete pravo zase na podlagi svojih meril.

Poleg Coinbase, so popularne še Coinmama, CEX.IO in Gemini.

Bitcoin borza

ALTERNATIVNI NAČINI KUPOVANJA BITCOINA

Čeprav je borza (kot je npr. Coinbase) ena izmed najbolj priljubljenih poti do tega kako kupiti bitcoin, to ni edina pot. Obstaja še nekaj alternativnih načinov, nekateri izmed njih pa so našteti spodaj.

BITCOIN BANKOMAT

Bitcoin bankomati delujejo podobno kot izmenjava z osebo na živo.

V bankomat vnesemo gotovino, ki jo nato uporabimo za nakup bitcoina, ki se nato prenese v varovano digitalno denarnico.

Bitcoin bankomati so v zadnjih letih postali izjemno popularni.

Bitcoin bankomat

P2P borze

Za razliko od klasičnih borz, kjer so transakcije anonimne, obstajajo borze, kjer se lahko z ostalimi kupci in prodajalci povežete.

Način spominja bolj na male oglase, kjer lahko zapišete kaj želite kupiti, s kakšno plačilno metodo in po kakšni ceni.

To vam omogoča, da najdete ponudbo, kakršno želite kupiti.

SKLAD

Skladi so najboljša alternativa za ljudi, ki želijo “kupiti” čas in rezultat. Postopek učenja investiranja je dolgotrajen, še bolj težaven pa je izbor pravih naložb.

Četudi izberemo “pravo” naložbo (npr. Bitcoin), je potrebno vedeti kdaj v naložbo investirati in kdaj jo prodati – drugače se tudi “dobra” naložba spreobrne v slabo – namesto dodatne ničle na bančnem računu, pa dobimo zgolj glavobole in pomanjkanje spanca.

SKLAD INCREMENTUM+

Na tej točki bi vam želeli v 1 stavku predstaviti sklad Incrementum+.

Gre za sklad, ki se ukvarja z investiranjem v kriptovalute, lani pa smo dosegli več kot 100% donos sklada.

Vabimo vas, da si ogledate več o našem skladu na www.incrementum.si/sklad. Če bi želeli izvedeti več o samem skladu ali o investiranju v kriptovalute, vas vabimo, da nas kontaktirate in si zagotovite vse potrebne informacije preden se odločite ali je investiranje v kriptovalute primerno za vas.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Ostali članki:

Rast delniških trgov – primerjava vrednosti delniškega trga v zlatu in denarju

Če ste vsaj malo spremljali dogajanje na delniških trgih, potem verjetno veste, da je delniški trg letos doživel grozovit padec. Temu padcu je nenavadno hitro sledil eden izmed najboljših povratkov v zgodovini. Takšno rast delniških trgov verjetno ni pričakoval nihče. Ampak, če pogledamo nekoliko pobližje, stvari niso tako rožnate, kot izgledajo na prvi pogled. Poglejmo si zakaj… Ameriška vlada je ob začetku krize hitro reagirala in v obtok poslala okoli 6.000 milijard novo natisnjenega denarja. Ukrep je obrodil sadove in S&P indeks je začel zelo hitro pridobivati na svoji vrednosti. Vse to so zelo vzpodbudne novice. Kljub temu je realna slika precej drugačna. »Tiskanje« ogromnih količin novega denarja je povzročilo inflacijo, zato je ta denar danes vreden precej manj. Realno vrednost delnic lahko dobimo le tako, da njihove vrednosti primerjamo z nečim, kar ne izgublja vrednosti tako kot denar. V tem primeru je to zlato. Zlato je hranilec vrednosti že tisoče let in je bil vse do začetka 20. stoletja rezervna monetarna enota. Ko vrednosti indeksa S&P 500 pretvorimo v unče zlata, vidimo, da se delniški trg kljub vsemu ni tako dobro pobral, kot izgleda na prvi pogled. Realna vrednost delnic v zlatu je bistveno manjša, kot je njihova vrednost v dolarjih. Eden glavnih razlogov je ravno ta, da so nove količine denarja v obtoku razvrednotile njegovo vrednost. Če poenostavimo…

Preberite več »
75%
75%
75%
75%
75%