Libra, Facebook kriptovaluta je tu! Bo kaj spremenila, ali je obsojena na propad?

Zadnje čase se veliko govori o novi kriptovaluti Libra, ki jo je razvil in podprl Facebook, zato smo prepričani, da ni prvič, ko slišite zanjo.

KAJ TOREJ JE LIBRA?

Libra naj bi bila stabilen kovanec, kar pomeni, da mora biti njena vrednost odporna na nenadne spremembe cen. Večina stabilnih kovancev, kot je na primer Tether, je bolj ali manj vezanih na vrednost ameriškega dolarja ali Evra. V idealnem primeru je njihova vrednost 1: 1 z referenčno valuto.

Toda po mnenju Laure McCracken (vodje finančnih storitev in plačilnih partnerstev za Severno Evropo na Facebooku) Libra ne bo vezana na eno samo valuto, temveč bo povezana s košarico valut, da bi preprečila nihanja. Poleg tega nekateri viri poročajo, da bi morali biti del košarice celo “nizko tvegani” vrednostni papirji.

Kaj bi lahko torej to pomenilo?? Možni prihodki za FB, v primeru, da resnično preračunajo vsa sredstva, pridobljena s prodajo Libre, v omenjene valute in vrednostne papirje. Ali je to lahko glavni motiv, ki poganja razvoj Libre?

V nedavnem članku, ki ga je objavil Forbes, Caitlin Long vsekakor meni, da je to možnost, vendar pa obstaja še nekaj ključnih točk, o katerih govori. Caitlin je prav tako pripravila nekaj zanimivih napovedi glede tega, kaj bi lahko postala Libra:

  • Facebook bo plačal obrestno mero imetnikom Libre … to bi lahko močno povečalo obresti na valuto. Skupna valuta / košarica vrednostnih papirjev bi zagotovo lahko ustvarila potreben dohodek.
  • Libra bo postala močna sila za dobro v državah v razvoju … centralne banke v nekaterih delih sveta svojega dela ne opravljajo pravilno (na primer Venezuela), zato bi lahko Libra postala zelo priljubljena globalno zanesljiva kriptovaluta.
  • Če Libra uspe, bi lahko Facebookova fundacija, ki bo vodila valuto, postala pomemben akter na globalnih kapitalskih trgih.
  • Libra bi lahko rešila del regulativne negotovosti za celoten kripto trg. Tako velik igralec, kot je Facebook ima vsekakor več pogajalske moči, kot nekakšna anonimna ekipa.
  • Karkoli se bo zgodilo, bomo zagotovo videli veliko zanimivih tem za razpravo. FB je znan po vprašanjih zasebnosti … ali resnično želimo, da zberejo še več podatkov o naših nakupovalnih navadah?

Ne glede na to, kaj se zgodi z Libro, je jasno, da bo to močno vplivalo na priljubljenost celotnega kripto prostora. Facebook ima milijarde uporabnikov, zato smo prepričani, da bomo videli vse več in več ljudi, ki bodo iskali, informacije povezane s kripto in morda tudi vložili vanje.

Torej, četudi projekt Libra ne uspe, lahko dejansko uporabi Bitcoin in zažene še eno bitko v kripto svetu. Verjetno bomo morali počakati še nekaj mesecev, da bomo videli, kako se bo vse skupaj razpletlo. Toda povečano zanimanje že premika kripto trge in to je verjetno šele začetek.

Ostali članki:

Deutsche Bank

Incrementum kripto novice: Ethereum z Istanbulom, Bitmain bo posojal minerje

V preteklem tednu smo bili priča vzponu kripto trga, ki pa se je hitro zaključil in od konca tedna stagnira.
Bitcoin se je povzpel na 7600 dolarjev, kjer je v petek zaključil svoj skoraj 10 odstotni dvig v zadnjih dveh tednih. Kot je v zadnjem času že navada, so temu dvigu sledile tudi druge kriptovalute, Ethereum je znova presegel mejo 150 dolarjev, Neo pa se je približal vrednosti 9 dolarjev. Na vrednosti je pridobil tudi Ripple, ki je od začetka tedna pa do petka pridobil kar 7 odstotkov.

Preberite več »
Vaša pot v svet kriptovalut
Si želite investicijski vodič? Izpolnite spodnji obrazec in poslali vam bomo našo brezplačno e-knjigo