Incrementum kripto novice: Reddit bo uporabljal tehonologijo Ethereum, Bitcoin pred halvingom

Predstavljamo kripto pregled tedna, v katerem bomo govorili predvsem o prihajajočem Bitcoin halvingu.
Bitcoin halving 2012

Gibanje cen in dogajanje na trgu

Kriptovalute so v minulem tednu videle številne hitre vzpone in padce. Cena vseh kriptovalut je po večini pridobila, gibanje le te pa je imelo podoben vzorec.

Bitcoin je na začetku tedna pridobil slabih 6 odstotkov, nato pa je sledil sunkovit padec, v katerem je izgubil 10% svoje vrednosti v nekaj urah.

Skozi teden je nato počasi pridobival na svoji vrednosti, v četrtek pa je znova sledil sunkovit padec, ki je ceno znižal za 5 odstotkov na 6500 dolarjev.

Nato je sledila hitra rast in Bitcoin bo kot vse kaže petek zaključil krepko nad 7000 dolarjev.

Podobno kot Bitcoin se je gibal tudi Ethereum. Ta je včeraj poskočil za 15 odstotkov v nekaj urah, na tedenski ravni pa bo zaključil pri 170 dolarjih.

Bitcoin Cash je imel skorajda podoben vzorec padanja in rasti kot Bitcoin, na tedenski ravni je pridobil slaba dva odstotka.

Podobno so se gibale tudi vse preostale večje kriptovalute, sledile pa so tudi tiste manjše.

Reddit bo uporabljal Ethereumov blockchain

V minulem tednu smo pisali o tem, kako bo Reddit začel uporabljati blockchain na svoji platformi.

V tem tednu se je izvedelo, da bo Reddit uporabljal Ethereumov blockchain, s katerim bodo točkovali število všečkov pri uporabnikih in njihovo stopnjo priljubljenosti.

Pri novem sistemu točkovanja bodo uporabniki nagrajeni preko Ethereumovega omrežja, gre pa za potrjeno novico.

Zaradi te novice je Ethereum v tem tednu tudi pridobil 15% svoje vrednosti, kar je precej več od rasti Bitcoina.

Proizvajalci rudarske opreme v pričakovanju halvinga

Bitcoinova prepolovitev nagrad ali halving se bo zgodila v manj kot 30 dneh.

Številna kripto podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo rudarske opreme v teh dneh predstavljajo nove naprave, ki bodo omogočale rudarjenje Bitcoina.

Tako je podjetje MicroBT, ki je eden glavnih konkurentov rudarskega velikana Bitmain, v zadnjem tednu predstavil kar 3 nove naprave za rudarjenje kriptovalut.

Predstavili so tri različne modele linije M30, katerih hitrost rudarjenja bo med 30 in 50 odstotki višja od najboljših naprav, ki so bile javnosti na voljo do sedaj.

Gre za naprave, ki za en terahash hitrosti rudarjenja porabijo manj kot 40 W elektrike, kar pomeni, da so te naprave tudi izjemno energetsko učinkovite.

Najboljši model podjetja MicroBT naj bi rudaril s hitrostjo 112 TH/s pri porabi elektrike 32W na terahash. Če so podatki resnični so pri MicroBT izdelali bolj učinkovit, predvsem pa hitrejši računalnik za rudarjenje od Bitmainovih najnovejših modelov.

Bitcoin halving

Za začetek začnimo z osnovami. 

Vsaka veriga na blockchainu vsebuje tri podatke. 

Transakcijo, provizijo (fee) in novo ustvarjen Bitcoin. 

Naprimer številka bloka 625875 vsebuje 1478 transakcij, ki so vredne 4899 BTC. Ta veriga je bila ustvarjena s strani BTC.com v zameno za rudarjenje te verige pa so pri BTC.com zaslužili 12,5 Bitcoina in pa 0,084 Bitcoina v proviziji. 

Ob prvi predstavitvi Bitcoina je vsak blok vseboval 50 Bitcoinov. 

Leta 2012 se je ta vsota prepolovila in padla na 25, v 2016 pa je ob vnovični prepolovitvi prišlo do vrednosti 12,5 BTC za en blok. 

Ob novem deljenju nagrade bo ta vsota znašala zgolj 6,25 BTC. Ta podatek je predvsem pomemben za rudarje, saj njihovo rudarjenje nebo več profitabilno. 

Zato je za potrebe rudarjenja nujno, da cena enega Bitcoina zraste, drugače se ta veriga ustvari. 

V prihodnjem tednu bomo podrobneje pogledali kdo so rudarji in kakšna je njihova vloga pri potrjevanju transakcij.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Ostali članki:

Je Forex (valutno trgovanje) dobra alternativa delnicam in delniškim skladom v času gospodarske recesije?

Verjetno vas zanima ali je valutno trgovanje kot oblika naložbe v času gospodarske recesije zanimiva alternativa klasičnim oblikam naložb. Da bi dobili ustrezen odgovor, si moramo najprej pogledati aktualno sliko svetovnega gospodarstva. Kaj se pravzaprav dogaja? Najbrž ste opazili članke o tem, kako koronavirus že pušča posledice v turizmu. Ljudje se bojijo okužbe. Nekateri celo delajo večje zaloge hrane. Predvsem pa se je zmanjšalo število potovanj. To zelo močno čutijo letalski in drugi prevozniki. Predvsem tisti, ki so imeli težave že pred izbruhom virusa, so se zdaj znašli v velikih težavah. Britanski letalski prevoznik Flybe je že prenehal poslovati. Številna podjetja po svetu zmanjšujejo ali celo ustavljajo proizvodnjo. Slovenski Revoz je zaradi koronavirusa začasno ustavil proizvodnjo. Kakšne bodo posledice? Manjša prodaja? Manjši dobički? Skoraj zagotovo. Revoz pa sploh ni edino podjetje, ki ima trenutno težave. Koronavirus je močno ohromil celotno svetovno gospodarstvo, ne samo Kitajsko, kot bi sprva domnevali zaradi njene izolacije. Logistična podjetja v številnih okuženih območjih Italije trenutno ne obratujejo. Zdaj pa si predstavljajte, kaj to pomeni za podjetja, ki kupcem dostavljajo blago preko logističnih podjetij. Posel stoji. Naročila stojijo. Finančni prilivi so zmanjšani. Če območja s karanteno uvedejo še v drugih evropskih državah, se logistika lahko ustavi tudi tam. Težave pa nimajo le podjetja, ki prodajajo neposredno končnim uporabnikom. Težave imajo vsa podjetja, ki imajo proizvodnjo na

Preberite več »