Incrementum kripto novice: Zakaj tiskanje dolarjev v ZDA ostaja razlog za optimizem v svetu kriptovalut?

Predstavljamo kripto pregled tedna, v katerem bomo razložili vpliv, ki bi ga dodatno tiskanje denarja lahko imelo na trg kriptovalut, pogledali pa bomo tudi kaj se dogaja z rudarsko močjo Bitcoina.
Tiskanje denarja

Gibanje cen in dogajanje na trgu

Trg kriptovalut v tem tednu ni dosegal vidnejšega gibanja. Premiki katerim smo bili priča, pa so bili precej manjši kot nekateri premiki v predhodnih tednih.

Kriptovalute v zadnjem tednu ne dosegajo nobenih cenovnih rekordov, večina se jih giblje v določenem območju, katerega ne prebijajo.

Bitcoin je v zadnjem tednu tako dosegel najnižjo vrednost pri 5400 evrih, obenem pa je na sredini tedna dosegel tudi svojo najvišjo vrednost tedna 6400 evrov.

V tem območju se Bitcoin giblje že cel teden, večina preostalih kriptovalut pa mu odstotkovno gledano pridno sledi.

Ethereum je tako v tem tednu videl najnižjo ceno pri 110 evrih, svoj vrh pa je dosegel na začetku tedna pri 135 evrih. Trenutna cena Ethereuma znaša 125 evrov, Bitcoin pa je vreden 6100 evrov.

Ponovno se kriptovalute z izjemo nekaterih dogodkov, ne odzivajo na dogajanje na finančnih trgih, vseeno pa bomo v nadaljevanju pogledali kakšen vpliv bi lahko imelo tiskanje denarja po celem svetu na trg kriptovalut.

Tiskanje denarja bi lahko cene Bitcoina pognalo v nebo

Ravnanje centralnih bank, ko se odločijo dodatno tiskati denar, običajno po svetu sproži pravo paniko.

Velja razmišljanje, da bi to lahko vodilo do inflacije, vrednost denarja bo zmanjšana, saj bo v obtoku večja količina papirnatega denarja, ki bi posledično bil vreden manj.

Kakšen vpliv ima to na kriptovalute in obenem predvsem na Bitcoin?

Število večine kriptovalut je v danem trenutku omejeno. 

Bitcoinov je v obtoku določeno število, prav tako pa je količina vseh Bitcoinov na voljo svetu omejena. 

Kriptovalute se na začetku da kupiti z denarjem. 

Če je denarja v obtoku več, to pomeni, da je kriptovalute lažje kupiti, kar bi cene lahko dvignilo. Gre za preprosto krivuljo ponudbe in povpraševanja. Če je količina kriptovalut omejena in se količina denarja, s katerim se med drugim kupuje tudi kriptovalue, povečana. Potem gre pričakovati dvig cen kriptovalut, saj bodo lažje dostopne, zaradi omejen količine pa se bo do kriptovalut težje dokopati. 

Ravno zaradi tega mnogi trenutno bežijo iz finančnih trgov v zaledje kriptovalut, saj v njih vidijo tako tehnološki potencial, obenem pa tudi razumejo, da je količina kriptovalut po večini omejena.

Številni kripto rudarji pomagajo pri razvoju zdravila za koronavirus

Namenske naprave za rudarjenje kriptovalut, s katerimi večina ljudi potrjuje transakcije po celem svetu, v zameno pa so za svoje delo nagrajeni s plačilom, se v zadnjih tednih priklapljajo na različna omrežja, ki so namenjena za raziskovanje koronavirusa.

Tako je podjetje CoreWeave del svojih računalnikov že pred časom preklopilo na omrežje Stanforda.

O tem smo pisali že prejšnji teden, več pa si lahko preberete na naslednji povezavi: Incrementum kripto novice: Kako kriptovalute pomagajo v boju proti koronavirusu.

Vseeno pa to ni edino podjetje, ki se je odločilo za takšno potezo.

Mnoga podjetja po vsem svetu v teh trenutkih del svojih računalnikov priklaplja na omrežja, ki se ukvarjajo s procesiranjem podatkov o koronavirusu, vse z namenom odkrivanja zdravila.

Pred tedni je sicer bil podrt rekord o najvišji doseženi globalni hitrosti rudarjenja na svetu, rudarska moč Bitcoina pa je v zadnjem tednu upadla za več kot 20 odstotkov, kar samo dokazuje, da številni rudarji po svetu svoje naprave priklapljajo na omrežja za razvoj cepiva za COVID-19.

Takšen upad rudarske moči sicer ni nič nenavadnega, podobno se je zgodilo že februarja, ko so zaradi koronavirusa na Kitajskem morali ugasniti večino kripto farm, namenjenih za rudarjenje.

hash rate

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Ostali članki:

Rast delniških trgov – primerjava vrednosti delniškega trga v zlatu in denarju

Če ste vsaj malo spremljali dogajanje na delniških trgih, potem verjetno veste, da je delniški trg letos doživel grozovit padec. Temu padcu je nenavadno hitro sledil eden izmed najboljših povratkov v zgodovini. Takšno rast delniških trgov verjetno ni pričakoval nihče. Ampak, če pogledamo nekoliko pobližje, stvari niso tako rožnate, kot izgledajo na prvi pogled. Poglejmo si zakaj… Ameriška vlada je ob začetku krize hitro reagirala in v obtok poslala okoli 6.000 milijard novo natisnjenega denarja. Ukrep je obrodil sadove in S&P indeks je začel zelo hitro pridobivati na svoji vrednosti. Vse to so zelo vzpodbudne novice. Kljub temu je realna slika precej drugačna. »Tiskanje« ogromnih količin novega denarja je povzročilo inflacijo, zato je ta denar danes vreden precej manj. Realno vrednost delnic lahko dobimo le tako, da njihove vrednosti primerjamo z nečim, kar ne izgublja vrednosti tako kot denar. V tem primeru je to zlato. Zlato je hranilec vrednosti že tisoče let in je bil vse do začetka 20. stoletja rezervna monetarna enota. Ko vrednosti indeksa S&P 500 pretvorimo v unče zlata, vidimo, da se delniški trg kljub vsemu ni tako dobro pobral, kot izgleda na prvi pogled. Realna vrednost delnic v zlatu je bistveno manjša, kot je njihova vrednost v dolarjih. Eden glavnih razlogov je ravno ta, da so nove količine denarja v obtoku razvrednotile njegovo vrednost. Če poenostavimo…

Preberite več »
75%
75%
75%
75%
75%