Kriptovalute

Seznam vsebin

seperator

Kriptovalute in Incrementum

Pri Incrementumu se osredotočamo zgolj na investicije v različne kriptovalute.

V prihodnosti se bo to morda spremenilo in nas bo z investicijskega vidika lahko zanimalo tudi kakšno drugo področje, trenutno pa decentralizirane tehnologije za nas predstavljajo najbolj smiselno področje za naložbe in zaradi tega vanje vlagamo vso svojo energijo in čas.

Investiranje v projekte z idejo decentralizacije radi primerjamo s priložnostjo, ki se je v začetku tisočletja ponudila pri podjetjih, ki so se ukvarjala s storitvami in ponudbami na internetu.

Kriptovalute

Od takrat pa do danes so se pojavile tisočere priložnosti, s pomočjo katerih je bilo mogoče z nakupom pravih delnic zares oplemenititi kapital. Čeprav je bilo potrebno mnogokrat prebroditi težke čase, so bili tisti, ki so sprejeli dobre odločitve in pri njih vztrajali, bogato nagrajeni. In tako se danes nahajmo v novi priložnosti, ki jih ponujajo kriptovalute.

Moramo pa se zavedati, da je veliko tehnoloških in internetnih podjetij iz prejšnjih obdobij tudi propadlo – tako kot se dogaja in se bo tudi v prihodnje dogajalo pri kriptovalutah.

Razlika med uspešno investicijo in izgubljenim denarjem predstavlja koristno analizo, tako lahko spremljamo projekte in njihovo ozadje ter treniramo svojo potrpežljivost.

Pri kriptovalutah pa veliko vlogo igra še področje varnosti in skrbniških storitev za sredstva. Ker se naša ekipa tehničnih in analitičnih strokovnjakov s temi procesi profesionalno ukvarja na dnevni osnovi, je za marsikoga smiselno, da se za investicije obrne na nas.

To lahko storite prek obrazca in skupaj bomo ugotovili, ali obstaja podlaga za naše sodelovanje.

Investiranje
seperator

Kaj so kriptovalute, kaj je blockchain?

Kriptovalute predstavljajo idejo , da bi se lahko transakcije, glasovanja in še mnogo drugih procesov na spletu lahko izvajalo brez centralne nadzorne enote. Na ta način se lahko potencialno izognemo korupciji in nepravilnostim. Poleg tega pa lahko možnosti, ki jih bodo v prihodnosti ponujale te tehnologije, spremenijo svet na boljše s hitrostjo, učinkovitostjo, nizkimi stroški in visokim nivojem demokracije in transparentnosti. Slovenski izraz »kriptovalute« je morda malo neroden, saj namiguje, da gre samo za valute – plačilna sredstva. Vendar ta pojem pokriva veliko širšo ideologijo o neodvisni, demokratični uporabi tehnologije za različne namene in potrebe.

V praksi so kriptovalute nekakšni spletni žetoni, ki jih lahko prosto kupujemo, izmenjujemo, z njimi izkazujemo lastništva in opravljamo transakcije. Vse to poteka v virtualni obliki.

blockchain

Blockchain ali veriženje podatkovnih blokov pa je sistemska, spletna infrastruktura, ki vse to omogoča. Tako kot denar za svoje delovanje in nadzor potrebuje banke, kriptovalute potrebujejo funkcionalno, decentralizirano, pošteno omrežje.


Block = blok

Chain = veriga


Kriptovalute torej delujejo tako, da se namesto centralne organizacije za nadzor, zanašajo na infrastrukturo blockchain, ki pravilnost delovanja zagotavlja tako, da s podatkovnimi bloki, zapisanimi v verižnih zaporedjih, potrjuje transakcije.

seperator

Zakaj decentralizacija?

Skozi zgodovino smo vedno znova priča koruptivnim dejanjem posameznikov ali skupin. Praktično vsakič, ko odpremo novičarske medije, vidimo primere o zlorabah položajev.

To se zgodi predvsem takrat, ko:

  • ima nekdo preveč moči,
  • ga ostali sodelujoči ne morejo nadzorovati ali omejevati,
  • je v procesih premalo transparentnosti in
    mu sistem to omogoča – ker se centralizirane sisteme uspe manipulirati in obvladovati.

 

Kriptovalute s svojo funkcionalnostjo in osnovno ideologijo to sistematično odpravljajo.

 

V tako imenovanih »Whitepaper« oziroma ustanovitvenih zapisih se postavijo pravila decentraliziranega sistema, ki skupaj s programsko kodo lahko doseže, da:

  • nihče ne more pridobiti preveč moči,
  • niti lastniki niti ustanovitelji ne morejo spreminjati pravil,
  • je vse transparentno, nadzorovano in omejeno,
  • sistem ne omogoča goljufij ali nepoštenih praks.

Četudi nismo naklonjeni kriptovalutam, lahko torej iz zapisanega ugotovimo, da gre, filozofsko gledano, za način, ki ga človeštvo izredno nujno potrebuje, če želimo kot vrsta premagati izzive prihodnosti, preživetja in obstoja.

Trenutno so kriptovalute in decentralizirani sistemi še daleč od dejanskih, zgoraj zapisanih ideoloških vrlin, vendar se moramo zavedati, kako hitro se danes tehnološke rešitve razvijajo in verjetno bomo v naslednjih obdobjih stalno priča novicam o tem, koliko tradicionalnih ustanov in organizacij se bo vedno bolj in bolj zanašalo na decentralizacijo.

seperator

Pasti decentralizacije

V trenutni fazi razvoja tega področja, so zagotovo največji problem tehnične in tehnološke omejitve. Z razvojem preprosto še nismo na točki, ko bi se lahko decentralizirane tehnologije masovno uporabljale v resničnemu svetu. Čeprav tisoče in tisoče programerjev iz celotnega sveta aktivno razvija infrastrukturo za kriptovalute in programske rešitve za uporabo, zares funkcionalnih rešitev dejansko še ni veliko na voljo. Vedeti moramo, da je tudi internet potreboval nekaj desetletij, preden so se spletne strani odpirale po celemu svetu. In potem še mnogo let, da smo ga začeli zares vsi uporabljati vsakodnevno.

Na tej točki pa se moramo nekaj vseeno pošteno vprašati …

Je smiselno vlagati v nekaj, ko o tem že vsi pišejo, vsi govorijo in se povsod že uporablja in so šle cene v nebo, ali je morda investicija bolj smiselna takrat, ko se stvar šele razvija in pripravlja?

Razvoj

Izredno pazljivi moramo biti glede pretirane zlorabe trenda. Pojavljajo se lažne novice. In tudi na videz pristni mediji občasno predajajo informacije o kripto projektih, ki v resnici nimajo zdravega ozadja. Prevaranti pa vedno prežijo nad tistimi, ki bi želeli na hitro zaslužiti s pretvezo, da gre za izredne priložnosti, medtem ko v resnici v ozadju ni ničesar, razen nepoštenih zaslužkov.

Imejmo v mislih še nekaj. Kar je enostavno, ni nujno, da je decentralizirano. Kot primer lahko uporabimo zbirke podatkov, ki jih uporabljajo slovenske knjižnice. V Sloveniji se uporablja centralizirani sistem COBISS, ki vrhunsko opravlja svoje naloge in zaenkrat ni še prav nobene potrebe po tem, da bi bil sistem decentraliziran. Če pa bi prihajalo do tega, da bi knjižničarke manipulirale s podatki o izposojah, če bi knjižnice sistem izrabljale za večje in nepoštene zaslužke, potem bi se lahko zanesle na blockchain. To pa se zdi izredno malo verjetno. Iz tega primera lahko ugotovimo, da na veliko področjih uporaba decentralizacije ni smiselna, saj so trenutne rešitve že odlične in dobro delujejo. Ker pa je trend kriptovalut trenutno že tako močan in lahko prinese izredne zaslužke, se vse pogosteje pojavljajo projekti, ki rešujejo nesmiselne probleme ali probleme, ki v resnici sploh ne obstajajo. Takih »priložnosti« se moramo kot investitorji na daleč izogniti, saj gre za ideje z nezdravimi temelji.

 

Smeti

Če imate izkušnje z nakupi kriptovalut, o katerih niste prepričani glede pravilnosti, funkcionalnosti ali pa šele iščete enostavno in varno pot do investicije, predlagamo, da izpolnete obrazec in svetovalec iz naše ekipe bo za vas poskusil poiskati optimalne priložnosti ali vam podati svoja mnenja.