Blockworks konferenca v Londonu: Kaj nosi prihodnost kriptovalut?

Letos je središče londonske finančne inovacije utripalo v ritmu digitalnih naložb. Na kripto konferenci se je zbrala elita iz sveta kriptovalut, blockchain tehnologije, digitalnih sredstev in tradicionalnih financ. Med njimi je bila tudi ožja ekipa Incrementuma, ki so jo zanimali predvsem kratkoročni in dolgoročni pogledi na razvoj in vrednotenje kriptovalut.
Incrementum na digital asset summit 2024

V obdobju, ko je trg kriptovalut doživel eksponentno rast, ko so bili uvedeni prvi Bitcoin ETF skladi, in ko je Bitcoin dosegel svoje rekordne vrednosti, smo se odpravili po odgovore na vprašanja, o nadaljnjih pomembnih kazalnikih razvoja tehnologije in uporabnosti Bitcoina in drugih kriptovalut. 

Zanimalo nas je, če ta dinamični trg še vedno skriva potenciale za večje dolgoročne donose in kako na to gledajo največji institucionalci, ki so zdaj že odločno vstopili v trg.

Na konferenci so se predstavila vodilna podjetja v industriji blockchaina, ki so nam razkrila zadnje novice in poročila o napredkih na področju tehnologije.

Vsebine v članku

Institucionalizacija tržne strukture kriptovalut

Naraščajoča raven prisotnosti institucionalnih akterjev na trgu kriptovalut predstavlja pomemben korak naprej v sprejemanju ter priznavanju digitalnih sredstev na globalni ravni

Ta preobrazba prinaša številne spremembe in inovacije, ki ne samo krepijo infrastrukturo in regulativni okvir kripto ekosistema, ampak tudi odpirajo nova vrata za vlagatelje vseh vrst. 

Na tem panelu so govorniki predstavili ključne točke, ki oblikujejo to dinamično obdobje v razvoju kripto trga in razpravljajo o tem, zakaj je kripto trg tik pred prelomnim vstopom na veliki oder finančnih akterjev.

Vpliv ETF-ov na industrijsko infrastrukuro

Uvedba borznih Bitcoin ETF skladov v ZDA je takoj prinesla pozitivne učinke na razvoj infrastrukturnih rešitev. Te spremembe, čeprav na prvi pogled morda neopazne, so temeljito preoblikovale strukturo trga, omogočile večjo likvidnost ter širšemu krogu vlagateljev lažji dostop do kriptovalut.

Pričakovanja glede tržne strukture

Pričakuje se, da bo tržna struktura postala bolj specializirana, s čimer se bodo funkcije borz, skrbništva in trgovanja ločile. Podobno kot v tradicionalnih finančnih trgih. To specializacijo bodo spodbujal nadaljnji tehnološki razvoj in regulativni napredki.

Trajne terminske pogodbe in tokenizacija

Razprave o potencialu trajnih terminskih pogodb in tokenizacije za preoblikovanje tradicionalnih finančnih trgov kažejo na inovativne pristope k upravljanju s tveganji in likvidnostjo.

Vzpon stabilnih kovancev v globalnih financah

Stabilni kovanci in možnost izvršitev transakcij 24 ur na dan, sedem dni v tednu, so revolucionarizirali operativne modele, ki prevladujejo v tradicionalnem finančnem sistemu.

To predstavlja edinstveno prednost, ki lahko izboljša učinkovitost in transparentnost transakcij.

Poudarjen je bil problem zastarelih plačilnih sistemov, ki vključujejo visoke stroške in zamude, kar kliče po nujnih izboljšavah. 

Možnost takojšnjih poravnavuporabo stabilnih kovancev za mednarodne transakcije, bi lahko predstavljala bistveno prelomnico za podjetja.

Stabilni kovanci

Čeprav je zaznati izzive pri sprejemanju novih valut, kot so euro-denominirani stabilni kovanci, ki zaenkrat ne uživajo enake popularnosti kot njihovi dolar-denominirani ekvivalenti, je jasno, da je osveščanje in izobraževanje ključno za razumevanje kompleksnega področja plačilnih sistemov ter regulativnih okvirjev, ki vplivajo na sprejetje in uporabo kriptovalut in stabilnih kovancev.

Goldman Sachs Globalni vodja digitalnih sredstev Mathew McDermott Fotografija Ben Solomon Photo LLC za Blockworks

Mathew McDermott, globalni vodja digitalnih sredstev pri Goldman Sachs, je podal vpogled v strategije in pričakovanja ene najvplivnejših finančnih institucij glede trenutnega potenciala digitalnih sredstev.

McDermott je poudaril Goldman-Sachsovo večdimenzionalno pristopanje k digitalnemu premoženju, ki vključuje trgovanje, tokenizacijo, razvoj digitalnih platform in vlaganje v podjetja z usklajenimi vizijami za prihodnost financ. 

Pogovor je segel v razpravo o interoperabilnosti med digitalnimi denarnicami, kjer so regulirani stabilni kovanci, kot je USDC, in v centralnobančne digitalne valute (CBDC), izpostavljene kot ključne za znižanje stroškov transakcij in širjenje finančne dostopnosti.

McDermott je izrazil, da razvoj blockchain tehnologije in njena implementacija v finančni infrastrukturi lahko omogočita intradnevno trgovanje in likvidnost, kar predstavlja ogromen korak naprej v učinkovitosti in transparentnosti finančnih trgov. 

Ta tehnološki napredek, skupaj z institucionalnim sprejetjem digitalnih sredstev, signalizira robustno rast in premike znotraj kripto ekosistema, kar podkrepi argument, da priložnosti za vlaganje v digitalna sredstva še zdaleč niso zamujene.

Mathew McDermottova razprava na konferenci jasno kaže, da finančne institucije, kot je Goldman Sachs, ne samo prepoznavajo potencial digitalnih sredstev, ampak aktivno delujejo na njihovi integraciji v globalne finančne sisteme. Njegovo vodstvo in vpogledi v strategije Goldman Sachs za digitalna sredstva odražajo širše industrijsko gibanje proti sprejetju, ki obljublja še večjo stabilnost, zrelost in rast kripto prostora. Kot tak, razvoj, ki ga predstavlja McDermott, potrjuje, da smo še vedno v začetni fazi finančne revolucije, ki ponuja obilje priložnosti za razvoj v tem segmentu kapitala.

Blackrock in revolucionarni vpliv Spot Bitcoin ETF-a

Naslednji panel je bil osredotočen na razpravo o možnostih in izzivih povezanih z novo ustanovljenimi Bitcoin ETF-i, ki vlagateljem omogočajo trgovanje s ceno Bitcoina preko tradicionalnih borznih platform. Govorniki so poudarjali kolosalni vpliv sprejemov ETF skladov na kripto trg ter neverjetne rekorde, ki so jih skladi beležili v izjemno kratkem času. Informacije so prišli deliti predstavniki največjih Bitcoinovih ETF-ov med njimi:

Tony Ashraf, upravni direktor pri družbi BlackRock, ki je izpostavil vlogo in potencial ETF-jev v kripto prostoru, poudarjajoč, kako lahko te finančne inštrumente uporabimo za zagotavljanje večje transparentnosti in varnosti za vlagatelje.

Tony Ashraf, upravni direktor pri družbi BlackRock
Tony Ashraf, upravni direktor pri družbi BlackRock

Matt Hougan, glavni investicijski direktor pri Bitwise, je delil vpoglede v tržne trende in dinamiko, ki obkrožajo kriptovalute, ter kako bi uvedba Spot Bitcoin ETF-a lahko vplivala na širšo finančno industrijo. Dodal je še:

To, kar smo doživeli z ETF-i v prvih dveh mesecih, ni nič manj kot zgodovinsko. Če primerjamo to z rastjo NASDAQ 100 ETF-a, ki je v enem letu dosegel 5 milijard dolarjev, smo mi v samo dveh mesecih dosegli dvakrat to številko.”

Michael Sonnenshein, izvršni direktor pri Grayscale Investments, je govoril o dolgoletnih prizadevanjih in poti do odobritve Spot Bitcoin ETF-a ter kako bi to lahko vplivalo na percepcijo in sprejemanje kriptovalut med širšimi skupinami vlagateljev. V svojem nagovoru je povedal tudi:

Biti priča temu, kako se tradicionalni finančni giganti kot je BlackRock podajajo v kripto prostor, ni le potrditev za nas, ki smo v tem že leta, ampak je signal za celoten trg o legitimnosti kriptovalut.”

Leon Marshall, izvršni direktor in direktor za globalno prodajo pri Galaxy Digital, je razpravljal o strukturnih spremembah, ki jih Spot Bitcoin ETF prinaša trgu, in kako te spremembe vplivajo na institucionalno sprejemanje kriptovalut.

Matt Hougan, glavni investicijski direktor pri Bitwise, je delil vpoglede v tržne trende in dinamiko, ki obkrožajo kriptovalute, ter kako bi uvedba Spot Bitcoin ETF-a lahko vplivala na širšo finančno industrijo. Dodal je še: "To, kar smo doživeli z ETF-i v prvih dveh mesecih, ni nič manj kot zgodovinsko. Če primerjamo to z rastjo NASDAQ 100 ETF-a, ki je v enem letu dosegel 5 milijard dolarjev, smo mi v samo dveh mesecih dosegli dvakrat to številko." Michael Sonnenshein, izvršni direktor pri Grayscale Investments, je govoril o dolgoletnih prizadevanjih in poti do odobritve Spot Bitcoin ETF-a ter kako bi to lahko vplivalo na percepcijo in sprejemanje kriptovalut med širšimi skupinami vlagateljev. V svojem nagovoru je povedal tudi: ''Biti priča temu, kako se tradicionalni finančni giganti kot je BlackRock podajajo v kripto prostor, ni le potrditev za nas, ki smo v tem že leta, ampak je signal za celoten trg o legitimnosti kriptovalut." Leon Marshall, izvršni direktor in direktor za globalno prodajo pri Galaxy Digital, je razpravljal o strukturnih spremembah, ki jih Spot Bitcoin ETF prinaša trgu, in kako te spremembe vplivajo na institucionalno sprejemanje kriptovalut. -- Povečanje likvidnosti, zmanšanje volatilnosti in širše sprejemanje kriptovalut med institucionalni kot malodprodajnimi vlagatelji – vse to bo posledica sprejema ETF skladov so povedali govorniki. Razpravo je ves čas prežemal val optimizma in pričakovanja, da bo uvedba Spot Bitcoin ETF-ov prinesla nova zanimanja ter kapital na trg in hkrati poudarila regulativno jasnost ter varnost za vlagatelje. Glavno sporočilo, ki smo ga prejeli slušatelji od govornikov, je bilo, da je uvedba ETF-ov ključen korak naprej v intergraciji kriptovalut v širši finančni sistem, kar odpira vrata za novo dobo inovacij ter razvoja v svetu digitalnega premoženja.
Matt Hougan iz Bitwise in Izidor Benčina, Incrementum

Povečanje likvidnosti, zmanšanje volatilnosti in širše sprejemanje kriptovalut med institucionalni kot malodprodajnimi vlagatelji – vse to bo posledica sprejema ETF skladov so povedali govorniki. Razpravo je ves čas prežemal val optimizma in pričakovanja, da bo uvedba Spot Bitcoin ETF-ov prinesla nova zanimanja ter kapital na trg in hkrati poudarila regulativno jasnost ter varnost za vlagatelje. Glavno sporočilo, ki smo ga prejeli slušatelji od govornikov, je bilo, da je uvedba ETF-ov ključen korak naprej v intergraciji kriptovalut v širši finančni sistem, kar odpira vrata za novo dobo inovacij ter razvoja v svetu digitalnega premoženja.

Širjenje implementacije digitalnih sredstev – Chainlink

V razpravi sta Nazarov ter Michele Curtoni, vodja strategije in novih poslov pri SDX, ki je vodilna borza za digitalna sredstva na svetu, raziskovala ključne vidike digitalne preobrazbe kapitalskih trgov, vključno z izzivi in potencialom, ki jih prinaša blockchain tehnologija. Razprava je bila osredotočena na štiri glavne teme: regulacijo, ustvarjanje vrednosti, interoperabilnost in integracijo blockchaina s tradicionalnimi finančnimi sistemi.

Interoperabilnost

Nazarov je poudaril pomen interoperabilnosti kot ključnega dejavnika za uspeh digitalnih sredstev v kapitalskih trgih. S Curtonijem sta razpravljala o preteklih predpostavkah, da bo ena sama blockchain tehnologija prevladala, vendar je trenutna realnost taka, da obstaja več blockchainov, ki med seboj niso povezani. To ustvarja potrebo po rešitvah, ki omogočajo interoperabilnost med različnimi blockchaini, da se zagotovi učinkovita izmenjava vrednosti in podatkov. Točno ta problem rešuje Chainlinkov CCIP.

Integracija s tradicionalnimi finančnimi sistemi

Omenjena je bila potreba po integraciji blockchain tehnologije s tradicionalnimi finančnimi sistemi. Curtoni je izpostavil, da mnoge banke zdaj iščejo načine, kako lahko izkoristijo obstoječo infrastrukturo za doseganje interoperabilnosti, namesto da bi razvijale lastne blockchain rešitve od začetka. Nazarov je dodal, da Chainlink ne stremi k zamenjavi obstoječih sistemov, kot je SWIFT, temveč k njihovi integraciji in prehodu vrednosti iz teh sistemov v blockchain ekosistem.

Nazarov je še dodal, kako lahko kriptovalute in blockchain tehnologija ustvarijo celoten spekter novih sredstev preko tokenizacije. Omenil je tokenizacijo zasebnega kapitala, ogljičnih sredstev, nepremičnin, delna lastništva stvari, ki prej niso omogočale delnega lastništva

Ključna problematika, ki sta jo govornika izpostavila je, kako omogočiti učinkovito in zakonito izmenjavo vrednosti in podatkov, kar je ključno za uspešno integracijo tradicionalnih finančnih sredstev v digitalno ekonomijo. Podobne tematike so naslovili tudi govorniki v naslednjem panelu, kjer so se dotaknili rešitev, ki jih institucionalni akterji že uporabljajo, ter razpravljali o tistih, ki še prihajajo.

Izidor Benčina in Sergey Nazarov ustanovitelj Chainlinka
Sergey Nazarov, ustanovitelj Chainlinka in Izidor Benčina

Digitalna revolucija v bančništvu in načinih plačevanja

Razprava o digitalni revoluciji v bančništvu in plačilih je privabila širok spekter intistucionalnih igralcev, ki so se dotaknili tudi vloge centralnih digitalnih valut (CBDC) in reguliranih stabilnih kovancev pri oblikovanju prihodnjega finančnega okolja.

Catherine Gu iz Vise je izpostavila raznolikost digitalnih denarnih oblik, ki segajo od javnih oblik, kot so CBDC-ji, do zasebnih oblik, kot so stabilni kovanci. Poudarila je pomembnost interoperabilnosti med temi različnimi oblikami za zagotavljanje nemotene uporabniške izkušnje in varnosti transakcij

Sanja Kon iz Circlea (USDC) je poudarila ključno vlogo, ki jo stabilni kovanci igrajo v trenutnem finančnem ekosistemu, zlasti v kontekstu likvidnosti in omogočanja lastništva delcev premoženja. Razložila je, kako regulirani stabilni kovanci, kot je USDC, ponujajo most med tradicionalnim finančnim svetom in novimi digitalnimi priložnostmi, s čimer izboljšujejo učinkovitost in dostopnost mednarodnih plačil.

David Cunningham iz Citibank, ki je ena največjih ameriških bank, je obravnaval vpliv digitalnih oblik denarja, kot so tokenizirani depoziti, na tradicionalno bančništvo, razpravljajoč o potencialu za izboljšanje procesov in uvajanje večje učinkovitosti v transakcije.

Bitcoin se integrira s financinimi sistemi Dalle 4

Makro argument za digitalna sredstva

Ko smo se bližali koncu konference, smo se malce premaknili od tehnični razprav ter se približali makroekonomskim perspektivam, ki oblikujejo svet digitalnih sredstev. Panel “Makro primer za digitalna sredstva” je prinesel svežino ter energijo, ki smo jo potrebovali po sicer ogromno odličnih vendar tudi zahtevnih informacijah, ki smo jih prejelih v zadnjih dneh.

Sledil je živahen in skorajda predrzen dialog med dvema titanoma industrije: Danom Tapierom iz DTAP Capitala in Anthonyjem Scaramuccijem iz SkyBridge Capitala, Scaramucci je tudi bivši direktor komunikacij Bele hiše. Njuna dinamika je bila izjemna, saj sta izmenjevala mnenja, izzive in vpoglede, ki so osvetlili, kako makroekonomske sile vplivajo na digitalna sredstva in kako ta vplivajo nazaj na globalno ekonomijo.

Dan Tapiero je svoje razmišljanje strnil v močno sporočilo: Gledamo na Bitcoin kot na največjo makro ekonomsko priložnost našega časa ta vest je odmevala skozi dvorano, saj je povzela občutek mnogih udeležencev konference – da smo priča preobrazbi, ki se zgodi enkrat v generaciji. Anthony Scaramucci, ki je svojo pot do sprejetja kriptovalut opisal kot preobrazbo od skeptika do zagovornika, je dodal: ” Vidim svet, kjer kriptovalute ne bodo le obstajale vzporedno s tradicionalnimi valutami, ampak bodo postale temelj novega globalnega finančnega sistema.

Oba govornika verjameta, da bi se lahko cena bitcoina v 18 mesecih po prihajajočem halvingu dvignila na 200.000 dolarjev ali več, glede na njegovo zgodovinsko tendenco, da se po halvingu potroji.

Prevodi nekaterih ključnih izjav:

Dan Tapiero
Read More
"ETF-ji bodo za kripto tisto, kar so bili internetni brskalniki za svetovni splet. Preprost način za povprečne ljudi, da vstopijo v svet kriptovalut."
Anthony Scaramucci
Read More
"Mislil sem, da je ideja o Bitcoinu absurdna, dokler nisem resnično začel razumevati blockchain tehnologije."
Dan Tapiero
Read More
"Bitcoin ni le nova vrsta valute ali naložbe. Je revolucija v načinu, kako razmišljamo o denarju in vrednosti na globalni ravni."
Previous
Next

Preteklost, sedanjost in prihodnost kriptovalut

Kot zadnjega bi radi izpostavili panel, ki nas je popeljal skozi časovno potovanje razvoja kriptovalut. Govorniki so razkrili ključne trenutke in preobrate ki so zaznamovali svet digitalnih sredstev.

Na tem potovanju so nas vodili Daniel Masters iz Coin Shares International, prej iz JPMorgan & Chase in Johnathan Cheesman iz 40 Capital, ki so se skupaj z moderatorjem poglobili v evolucijo kriptovalut in hkrati pokomentirali tehnične, ekonomske in regulativne vidike razvoja, ob tem pa so podelili tudi lastne izkušnje.

Preteklost

Daniel Masters je orisal svoje prve korake v svetu kriptovalut leta 2012, ko je eksperimentiral z Bitcoinom, in delil, kako ga je začetna fascinacija nad eleganco tehnologije pripeljala do globljega razumevanja in predanosti. Njegova zgodba je odražala časovno pot kriptovalut, od začetnih eksperimentov do danes, ko postajajo del širše finančne industrije.

Sedanjost

Jonathan Cheesman je razmišljal o sedanjosti in identiteti kriptovalut ter povedal, da njihov trenuten obstoj niha nekje med surovino ter tehnološko naložbo, kar poudarja njihovo edinstvenost in različne vloge, ki jih igrajo za ljudi po vsem svetu. Poudaril je kako so kriptovalute postale večplastne in dinamične, ter kako se njihovo dojemanje spreminja s časom.

Prihodnost

Oba govorca sta izrazila optimizem glede prihodnosti kriptovalut. Masters je še posebej prepričan v dolgoročni potencial Bitcoina in je povedal: “Eden od scenarijev, ki si jih predstavljam, je, da bo Bitcoin tu še dolgo, medtem ko centralne banke morda ne bodo.”

Sicer drzna napoved, vendar, kot smo izvedeli tekom te konference se v zadnjih letih dogajajo ogromni premiki na področju financ. Vse kaže, da se poti usmerjajo v smer digitalizacije, kriptovalut ter implementacije tehnologije blockchaina.

Izidor na DAS

Z informacijami, ki smo jih prejeli od najvplivnejših igralcev v svetu digitalnih financ smo še dodatno poglobili občutek, da ima svet kriptovalut pred sabo še izredno prihodnost. 

Kljub temu, da nismo več na čistemu začetku razvoja, se dnovno odpirajo nove možnosti za nadgradnje obstoječih sistemov z najbolj učinkovitimi možnosti, ki jih dajejo decentralizirane tehnologije.

Ta trditev je še močneje podprta, ko so na trgu končno z obema nogama prisotni tudi institucionalni akterji.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Izpolnite obrazec, da se dogovorimo za brezplačen in neobvezen informativni klic ali sestanek.

Na ta način vam bomo lažje predstavili naše podjetje, prav tako pa boste imeli priložnost za morebitna vprašanja.

Poslali vam bomo tudi našo popolnoma brezplačno e-knjigo, ki govori o investicijah za leto 2020 in brošuro, kjer si lahko preberete več o našem podjetju. 

75%
75%
75%
75%
75%