FTX in zakaj se je za trenutek zazdelo, da se bo svet kriptovalut porušil

V preteklih dneh smo zaznali mnogo medijskih objav in poročanj o novemu škandalu v svetu kriptovalut. Povsem upravičeno. Ponovno škandal v resnici ni imel nobene dejanske povezave s kriptovalutami, temveč je šlo zgolj za pohlep in kriminalna dejanja posameznika, ki se je počutil večjega od boga. Tokrat v glavni vlogi nastopata Sam Bankman-Fried in njegova kripto-borza FTX.
FTX Sam Bankman Fried

Kratek povzetek: V svetu kriptovalut je prišlo do nove zlorabe. Incrementum ni bil udeležen, hkrati pa ponovno poudarjamo pomembnost varnosti in pravilne tehnične hrambe.

Kdo je Sam Bankman-Fried, oziroma na kratko "SBF"

Samuel Bankman-Fried je (rojen 6. marca 1992), poznan tudi kot SBF je ameriški serijski podjetnik in vlagatelj. Že zgodaj izredno uspešen in premožen podjetnik si je bogastvo zgradil z arbitražnim trgovanjem, svetovno slavo pa dosegel kot eden najmlajših milijarderjev in ustanovitelj borze FTX ter kovanca z imenom FTT.

S svojimi neverjetnimi kapacitetami za razmišljanje izven okvirjev je navdušil mnoge. In tako ni bilo niti kančka dvoma vanj, ko je aprila leta 2019 (zgolj slabih 6 mesecev po ustanovitvi podjetja Incrementum) ustanovil borzo s kriptovalutami imenovano FTX. V neverjetnemu vzponu je dosegel status 3. največje borze na svetu.

Žalosten razplet za lastnike kovanca FTT in uporabnike borze FTX

V razplet naslednjh dni se ne bi želeli poglabljati preveč na široko, saj je to žalostno zgodbo zajela že večina medijev. V mislih imejmo to, da gre za eno največjih svetovnih borz in eno največjih svetovnih kriptovalut.

Na kratko gre za to, da se je Sam Bankman-Fried igral s sredstvi (kriptovalutami) svojih strank, ki so mu zaupale pri zelo enostavni nalogi. Poskrbeti, da so sredstva namenjena za nakup kriptovalut dejansko tudi kupila te kriptovalute. 

S temi sredstvi je SBF brez kakršnekoli pravice trgoval, jih zastavljal in uporabljal kot zavarovalni inštrument

Ob vsem tem se je izkazalo, da je ta sredstva uporabljal za navidezno dvigovanje vrednosti lastnega kripto kovanca FTX. S sredstvi, ki nikdar niso bila njegova.

Končni izkupiček njegovega kriminalnega podviga je znašal cca. 8 milijard $ vredno izgubo, ki je ni ustvaril s svojimi sredstvi, temveč s sredstvi uporabnikov borze.

Kovanec FTT je v naslednjih dneh iz cene ~25 € padel na ~2,5 €. (Na tej povezavi lahko preverite trenutno ceno kripto kovanca in zgodovino vrednosti.) Dogaja se še mnogo nihanj in odstopanj pri trgovalnih parih, zato točnih cen ne želimo navajati. 

Borza FTX je zaprla možnost izplačil svojim vlagateljem. 

Ostaja pa mnogo vprašanj glede rešitve situacije

FTT kovanec borze FTX

Reakcija trga kriptovalut

Mnogo podobnih dogodkov se je v svetu kriptovalut v preteklosti že zgodilo. Težko pa bi rekli, da na tem nivoju. Ne govorimo o obskurnih menjalnicah, ki jih uporabljajo le tisti, ki se skrivajo pred zakonom ali pa, da bi bili to čisto naključni uporabniki spleta.

Govorimo o enemu največjih kripto-projektov na svetu.

Zato so mnogi ocenili, da je to konec Bitcoina in ostalih kriptovlaut. Kako neverjetno veliko število ljudi je izgubilo VSE. 

Tisti, ki smo bližje tematiki se vseeno zavedamo, da gre pri decentraliziranih tehnologijah za eno največjih idej v zgodovini človeštva in ne za kratkoročno špekulacijo.

Dogodek torej prinaša kar nekaj slabega na kratek rok in po vsej verjetnosti veliko dobrega na dolgi rok.

Prihodnost kriptovalut mora za svojo veličino najprej odstraniti prevarante. Če ne zlepa, pa zgrda.

Kaj se lahko iz tega naučimo?

  1. Kriptotg ima še vedno dosti prevarantov, ki pa se pospešeno čistijo. 
  2. Poskrbite za varnost! Temelj kriptovalut temelji na hladni hrambi, kjer banke, vlade in prevaranti ne morejo do vaših sredstev. 
  3. Če imate sredstva na borzah, so ta na vroči hrambi in ranljiva podobnim dogodkom in izpostavljena dejanjem in odločitvam borz.  Nobena borza ni 100% varna. Po osnovni razdelitvi obstajata 2 načina, kako hranimo kriptovalute:

1.) Vroča hramba – pomeni, da kupljena sredstva obdržimo na menjalnici. Te kupljene enote kriptovalut lahko potem na istemu mestu načeloma tudi prodamo. Vendar v temu primeru zaupamo ponudniku, da so ta sredstva pristna in pravilno hranjena. V primeru FTT menjalnice so bila ta sredstva vlagateljev izgubljena.

2.) Hladna hramba – pomeni, da izberemo tehnično rešitev s katero svojo sredstva umaknemo iz lastništva tujih ponudnikov in jih prenesemo na svoj naslov, ki je zaklenjen s tehnološko rešitvijo.

Prva prioriteta podjetja Incrementum je varnost. 

V definiranih protokolih in pravilnikih podjetja nikoli v vroči obliki ne hranimo več kot 10 % sredstev, običajno v praksi je številka še precej manjša.

Sredstva kupujemo na različnih menjalnicah, potem jih kar se da hitro pospravimo na hladno hrambo.

Po lastni metodi večstopenjskega preverjanja in podvojenih obnovitvenih protokolov so sredstva skrita, zaščitena in varno hranjena pred zlomi borz in vdori preko spleta.

Hladna hramba vroča hramba

Vloga podjetja Incrementum v svetu kriptovalut

V slovenskemu podjetju Incrementum smo leta 2018 zaznali potrebo po tem, da klasičnim investitorjem pomagamo v (pogosto) divjemu svetu kriptovalut. Ponujamo varno in enostavno pot v svet kriptovalut. Z preprostim nakazilom in sklenitvijo pogodbe poskrbimo za pot do skrbno izbrane košarice kriptovalut in tehnološko dovršeni hrambi.

Glede investitorjev imamo svoje zahteve in naložba pri nas ni primerna za vsakogar. Kdor ocenjuje, da je sam strokovnjak za nakupe, varno hrambo, urgentne poteze in spremljanje dogajanja v temu turbulentnemu svetu, nas verjetno ne potrebuje. 

Če pa mislite, da  bi svoja sredstva raje zaupali ekipi strokovnjakov izpolnite obrazec na povezavi.

Incrementum ekipa
Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Izpolnite obrazec, da se dogovorimo za brezplačen in neobvezen informativni klic ali sestanek.

Na ta način vam bomo lažje predstavili naše podjetje, prav tako pa boste imeli priložnost za morebitna vprašanja.

Poslali vam bomo tudi našo popolnoma brezplačno e-knjigo, ki govori o investicijah za leto 2020 in brošuro, kjer si lahko preberete več o našem podjetju. 

75%
75%
75%
75%
75%