Evropska blockchain konvencija Barcelona 2023. Osrednja tema: Regulacija.

Preko 2500 udeležencev blockchain konvencije v Barceloni se je spraševalo kakšna prihodnost nas čaka v svetu decentraliziranih tehnologij. Niti kančka dvoma pa ni več čutiti glede tega, če kriptovalute kot predstavnice decentralizacije, prihodnost imajo. Pripravljamo kratek povzetek predstavnikov podjetja Incrementum iz konvencije.
evropska-blockchian-konferenca-barcelona-2023

V tretjemu tednu februarja 2023 (15. – 17. februar) je v Barceloni potekal že 5. svetovni dogodek iz področja decentraliziranih tehnologij tega organizatorja. Prireditve se je udeležilo preko 2500 udeležencev, ki so bili priča izmenjavi mnenj in razkrivanju novosti iz tega nišnega investicijskega področja.

Področje pa postaja vse manj nišno in in se tako vse bolj približuje tradicionalnim investitorjem in tudi globalnim vodjam velikih institucionalnih investitorskih organizacij.

Med govorniki običajno na blockchain dogodkih številčno večino predstavljajo programerji, razvijalci in idejni vodje projektov. Tokrat ni bilo tako. Glavnino časa na odru so zavzeli pravniki, bančniki in predstavniki velikih korporativnih in vladnih organizacij.

Prihaja regulacija in prihajajo megalomanske količine instuticionalnih sredstev, ki želijo v ta svet vstopiti varno, enostavno in zakonsko ustrezno.

bancniki

Dve veji razmišljanja glede regulacije in zakonske uredbe

Glavna tema velike evropske konvencije je bila tokrat brez dvoma regulacija. Različnih mnenj glede “prave” prihodnosti decentraliziranih tehnologij je tako kot vedno, tudi tokrat, veliko. 

Vodilni dve veji razmišljanja glede usmeritev prihodnost sta:

  • Stroga regulacija decentraliziranih storitev in sredstev; je razmišljanje, ki ga zastopajo predvsem predstavniki tradicionalnih financ in tisti, ki so odgovorni za regulativno standardizacijo. Njihova ideja pravi, da mora biti vsako dejanje na blockchainu ustrezno definirano in transparentno.
  • Popolna predanost decentralizaciji, ki prinaša anonimnost in “sledljivo ne-sledljivost”; je resnici na ljubo prav osnovna filozofija Bitcoina in večine kriptovalut, ki so mu sledile.
 

Zagotovo se moramo strinjati s tem, da mora obstajati določen nivo ureditve, saj panogi zagotovo ne ustreza obnašanje brez odgovornosti kot na divjemu zahodu.

In po drugi strani sprejeti to, da sama blockchain tehnologija že zagotavlja izredno visok nivo transparentnosti. Med številnimi drugimi prednostmi, ki jih prinaša naši družbi.

Stani Kulechov, prihodnost, AAVE in LENS

Na konvenciji je bil prisoten tudi Stani Kulechov, ustvarjalec in idejni vodja  kriptovaluta AAVE, ki po tržni kapitalizaciji presega milijardo evrov, sredstva v protokolu AAVE, po objavljenih podatkih, v vrednosti presegajo 7 milijard dolarjev. Prisotnost morda največjega imena konvencije, je dvorano popolnoma zapolnilo in njegovo razmišljanje glede razvoja daje svetle obete za prihodnost celotnega spektra kriptovalut.

AAVE

AAVE je defi protokol in kriptovaluta na blockchainu, ki skozi svojo storitev med drugim ponuja finančno likvidnost in transakcijski model.

LENS

Lens je WEB3 projekt, ki gradi decentralizirano socialno omrežje. V nasprotju s Facebookom, Twitterjem in podobnimi, je ideja takšna, da novi protokol in vsebine na njem ne bi imele lastnika. Vsebine se bodo po objavljenih načrtih moderirale s strani samih uporabnikov, prav tako pa bi uporabniki sami določali pravila glede prihodnjega razvoja platforme. To bi pomenilo, da bi si lahko za objavljene vsebine vsak uporabnik lastil avtorske pravice in bil lahko udeležen tudi pri zaslužkih, ki jih pri tradicionalnih socialnih omrežjih v večini zadržijo podjetja.

Stani Kuluchev in David Udovič

OPOZORILO: To ni investicijski nasvet ali priporočilo za investicijo v kateregakoli izmed navedenih projektov. Podjetje Incrementum na more zagotoviti prihodnje legitimnosti navedenih projektov in morda tudi ne investira v njih.

Vrnitev zaupanja v industrijo kriptovalut

Na konvenciji seveda ni manjkalo besed glede mnogih zlorab, kraj in prevar, ki so jih v letu 2022 temu, sicer fantastičnemu svetu spektakularne tehnologije, zagodli podli igralci. Terra Luna, Three Arrows Capital, Celsius in na koncu še FTX, so projekti, ki so iz takšnih in drugačnih razlogov v letu 2022 dočakali svoj bridki konec.

Vrnitev zaupanja v kriptovalute

V dveh dneh razprav in predavanj smo se torej neštetokrat obregnili v zgoraj našteta imena. Vedno znova in znova pa smo ugotavljali, da pri njih nikdar težava ni bila v blockchainu, temveč v podlih igralcih, ki so zveneče ime moderne tehnologije izkoristili za svojo korist ali pa so jo uporabili le kot vzvod v svojih bolnih ambicijah po slavi in premagovanju konkurence.

Bo regulacija rešitev za to?

Dejstvo je, da je bila propadla borza FTX najbolj regulirana kripto ustanova na svetu. Tudi ostali so imeli nešteto licenc. Zaenkrat regulacija torej ne preprečuje korupcije oz. pri tem nima uspeha. Konkretno pa po drugi strani pa pri razvoju omejuje povsem legitimne projekte.

Pri blockchain projektih (izvzamimo največje), kjer ni bilo prisotne prav nobene regulacije, pa je bila stopnja neuspeha za investitorje še bistveno višja. Mnogokrat so sredstva enostavno izginila, drugje pa so vrednosti padale po 90 % in več.

Če to strnemo v misel, bo verjetno prava pot do najboljše zaščite vlagateljev in dobrih projektov dobro premišljena in primerno izvršena regulacija. Takšna, ki udeležencev ne sili v skrivanje in beg, temveč daje transparentnost, varnost in prihodnost za lepe in poštene donose.

Prihodnost?

Tako kot izpostavljeno v začetni misli, prihodnost kriptovalut ni vprašljiva. 2500 in več udeležencev dogodka v Barceloni predstavlja visoko izobražene in inteligentne predstavnike bank, vlad, pravnih služb in gospodarstva. Vsi ti ljudje na zapravljajo radi svojega časa in tukaj so zato, ker želijo ustvariti najboljšo prihodnost zase in svoje bližnje.

Vsi v drugačnih mnenjih, ampak skupnih ciljih, da se moderna decentralizirana tehnologija na pravilen način približa ljudem in nas kot človeštvo ponese v boljšo prihodnost.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Izpolnite obrazec, da se dogovorimo za brezplačen in neobvezen informativni klic ali sestanek.

Na ta način vam bomo lažje predstavili naše podjetje, prav tako pa boste imeli priložnost za morebitna vprašanja.

Poslali vam bomo tudi našo popolnoma brezplačno e-knjigo, ki govori o investicijah za leto 2020 in brošuro, kjer si lahko preberete več o našem podjetju. 

75%
75%
75%
75%
75%