Kriptovalute, blockchain, Bitcoin in druge kripto-neznanke v enemu članku.

Kriptovalute so transparenten ter učinkovit plačilni sistem prihodnosti, zato je prav, da se o njih poučite še preden postanejo del našega vsakdana.
kriptovalute

Veliko ljudi je o kriptovalutah že slišalo, vendar še vedno ne vedo točno, zakaj gre.

Porajajo se jim vprašanja, kakšna je razlika med klasičnimi valutami in virtualnimi, kako sistem deluje, čemu služijo, kako nastanejo, kakšne koristi imamo od njih, so varne za uporabo, obdavčljive?

Na ta vprašanja odgovarjamo v tem članku.

Več in prej, kot boste vedeli o kripto svetu, večjo moč in konkurenčno prednost boste imel pred drugimi v zasebnem in poslovnem svetu.

Kaj so kriptovalute?

Kriptovalute so virtualni denar z resničnim družbenim učinkom, saj so trenutno že odgovorne za precej velike premike v sodobni ekonomiji.

Kriptovalute so še vedno novost in tudi trg se še razvija, zato je v povezavi z njimi dosti vprašanj, nejasnosti, dobrih priložnosti in razočaranj.

Najbolj znana kriptovaluta je Bitcoin (BTC), ki je bila tudi prva na trgu. S kriptovalutami lahko plačujemo in kupujemo, jih menjavamo, ustvarjamo projekte ali trgujemo.

kriptovalute

Zakaj so kriptovalute sploh nastale?

Kriptovalute so se razvile leta 2009 kot protiudarec prevarantskim bančnim sistemom, ki so nas v tistemu obdobju pahnile v svetovno gospodarsko krizo.

Domnevni ustvarjalec prve kriptovalute je programer, ki se je pojavil pod psevdonimom “Satoshi Nakamoto” – nikoli ga niso nikoli zares našli ali razkrili njegove identitete. Čeprav je bilo v zadnjih obdobjih pod drobnogledom spletnih detektivov in tudi državnih oblasti najmanj 20 posameznikov, ki so jih razkrili kot avtorje prve kriptovalute, pa dokazi pri nikomur niso segali tako daleč, da bi lahko te sume potrdili. 

Na koncu koncev ne moremo niti oceniti, ali gre za posameznika, ali pa morda za tajno skupino ljudi.

Satoshi Nakamoto

9. januarja 2009 je bil prvič v medmrežju objavljen Bitcoin na SourceForge.

To je postal povsem nov elektronski denarni sistem, ki uporablja omrežje direktnih transakcij med osebami zaradi preprečevanja dvojne porabe.

Sistem deluje povsem decentralizirano, brez strežnika ali osrednjega nadzornega organa.

Da pa bi res dobro razumeli razliko med klasičnimi in kripto valutami, podajamo kratko predstavitev obeh in razlike med njima.

Kaj so klasične (FIAT) valute?

Klasične valute (npr. EUR, USD, HRK, JPY) so vezane na določeno geografsko področje in centralizirano nadzorovane s strani borz in bank.

Valute lahko med seboj menjamo, pri čemer se lahko ustvari dobiček ali izguba, saj njihova vrednost stalno niha, oz. se konstantno spreminja.

valutno trgovanje

Kaj pa kriptovalute?

Kriptovaluta je decentraliziran denar in novo ekonomsko upanje za človeštvo

V nasprotju z državnimi valutami, kriptovalute obstajajo v nefizičnih oblikah, kar jih ne naredi prav nič manj legitimne od FIAT valut. 

Razlikujejo se predvsem v tem, da gre za zasebni visokotehnološki denar in so decentralizirane.

Pogosto slišimo trditev, da so kriptovalute nova ekonomska rešitev, saj brez višjih avtoritet, ljudje določajo njegovo vrednost in nad njimi ni centralnega nadzora. Ustvarjalci in upravljavci kriptovalut ter njihovih platform zagovarjajo poslovanje z njimi zaradi transparentnega in poštenega trgovanja, ki preprečuje goljufije in dvojna plačevanja, skoraj povsem pa odpadejo tudi stroški provizij.

Postopki so hitri ter bistveno bolj zanesljivi, kot pri klasičnem poslovanju, kjer si banke lastijo pravico odločati o sredstvih njihovih uporabnikov v primeru kriz, propada bank ali slabih odločitev akterjev.

Nasprotniki kripto sveta pa menijo, da so kriptovalute dejansko poskus, kako nadomestiti sedanje valute, še posebej ameriški dolar (USD) zaradi prezadolženega ameriškega gospodarstva.

Kriptovalut ne nadzira nobena vlada.

centraliziran-sistem

Slika: centraliziran sistem

Slika: decentraliziran sistem

Kako nastaja in deluje kriptovaluta?

Večina kriptovalut deluje s pomočjo tehnologije verige blokov (angl. blockchain), ki  je zaporedje zapisov, kateri se vnašajo v javno knjigo (zbirka finančnih računov), kjer se trajno zapišejo transakcije med dvema stranema, ki poslujeta, česar se po potrditvi bloka ne da več spremeniti. 

Torej je v bloku trajno shranjeno in javno preverljivo določeno število zapisov o transakcijah. 

Zato je tovrstna tehnologija zelo varna in poštena, saj se bloki, s pomočjo šifriranja, zapisujejo časovno zaporedno. 

blockchain

Če še malo poenostavimo. 

Kriptovaluta je sestavljena iz mreže uporabnikov. 

Vsak uporabnik ima evidenco celotne zgodovine vseh transakcij in s tem bilance računov. 

Transakcija je datoteka, v kateri so podatki in naprimer piše: »Tim da Niki 0,6 Bitcoina in je podpisan s Timovim zasebnim ključem.« 

Po podpisu posameznik (“Tim”) odda transakcijo v omrežje vsem drugim posameznikom v mreži in transakcija je skoraj takoj znana vsem v omrežju. 

Po potrditvi transakcije s strani “rudarjev”, se je ne da več spremeniti in postane del bloka.

Rudarji (več o njih kasneje) jo ožigosajo kot legitimno in jo razširijo v omrežje ter za to prejmejo plačilo v majhni vrednosti kriptovalute. 

Tako kriptovalute same nastajajo kot nagrada pri rudarjenju oz. jih dobi skupina rudarjev za zaključek dela – potrditev bloka.

Kdo so kripto-rudarji?

Rudarji so lahko vsi udeleženci medmrežja, ki to omrežje vzdržujejo in potrjujejo transakcije.

Ne nadzoruje jih sistem, temveč drug drugega, v obliki skupnega dela.

Za zaključevanje in potrjevanje blokov se uporabljajo kompleksne računske operacije, ki jih izvajajo zelo zmogljivi računalniki, ki potrebujejo veliko procesorsko moč in dosti električne energije.

Za rudarjenje se lahko odloči kdorkoli z zmogljivim računalnikom (predvsem je potrebna dobra grafična kartica) in znanjem za pripravo primerne programske opreme.

V decentralizirani sistem tako posameznik ali združenje priključi svojo napravo, ki potem potrjuje transakcije ter odkriva nove bloke.

Področje rudarjenja pa je v preteklih obdobjih postalo izjemno zasičeno in zaradi konkurenčnosti za prave zaslužke dovoljuje prostor tistim z bolj optimiziranimi napravami in vrsticami programske kode.

kriptorudarjenje

Kje je možno kupiti in prodati kriptovalute?

Kriptovalute je možno kupiti in prodati na mnogo različnih načinov. 

Splet ponuja različne borzne platforme, ki so namenjene nakupu in prodaji virtualnih valut.
Na njih lahko trgujete med različnimi kriptovalutami ali je menjate z lokalnimi valutami.

Nakup in prodajo osnovnih kriptovalut lahko opravite tudi na fizičnih lokacijah (tudi v Sloveniji).

Kriptovalute se uporabljajo tudi za nakup in prodajo izdelkov in storitev.

Najbolj pogosto uporabljane kriptovalute

Bitcoin logotip

Bitcoin

Najbolj poznana in iskana je brez dvoma prva kriptovaluta Bitcoin (BTC). 

Bitcoinova vrednost je leta 2017 (pre)hitro poskočila in nastal je hiper balon. 

Kmalu za tem je njegova vrednost logično strmo padla. 

Virtualna valuta Bitcoin ima največji tržni delež med kriptovalutami. Med drugim služi tudi kot plačilno menjalno sredstvo. 

Njegova zaloga je omejena.

Ethereum logotip

Ethereum

Valuta Ether (ETH), ki je vezana na platformo Ethereum in je dejansko odprtokodna blockchain platforma, katere osnovni problem, ki ga rešuje je razvoj projektov. 

Zaloga ni omejena. 

Ripple logotip

Ripple

Ripple (XRP), je kitajska kriptovaluta namenjena reševanju dolgotrajnega čezmejnega plačevanja in prenosa denarja. Omrežje procesira prenose tako hitro, da potrebujejo le nekaj sekund za izvedbo iz ene v drugo državo.

Njegova zaloga je omejena.

Tether

Tether (USDT) je bil vzpostavljen kot stabilen kovanec, ki je namenjen delu z digitalnimi žetoni, vezanimi na klasične valute.

S pomočjo tehnologije blokovne verige uporabniki lahko te žetone pošljejo, prejmejo ali hranijo.

Trenutno obstaja več kot 2.000 kriptovalut. Vsakodnevno se dodajajo nove iz bolj in manj ambicioznih projektov in odstranjujeno tiste, ki niso dosegle svojih ciljev ter so iz različnih razlogov propadle.

Denarnice in varnost kriptovalut

Da bi lahko kriptovalute uporabljali potrebujemo virtualno denarnico, ki je lahko v več oblikah. 

Najbolj varne so načeloma tiste, ki niso povezane v omrežje in jih imenujejo hladne denarnice ter so namenjene hranjenju večjih vsot virtualnega denarja. 

Denarnico se zaščiti s PIN kodo in geslom, ki ščitita zasebni ključ za dostop do denarnice. To pomeni, da v sami denarnici ni denarja ampak zgolj geslo, ki omogoča dostop do vrednosti na platformi. 

Ker je denarnica fizična naprava, ki jo priključimo na računalnik, je možnost izgube velika, zato se priporoča varnostna kopija denarnice, kot so USB ključki ali zapis na papirju.

Obstajajo tudi vroče denarnice, ki pa so dostopne na internetu in zaradi tega bolj ranljive, saj v njih potencialno lahko vlomi poznavalec.

Zato obstajajo več-faktorske avtentikacije, ki jih podpirajo vse spletne borze. 

To pomeni, da mora uporabnik poleg običajnega gesla vpisati še časovno omejeno eno ali več gesel, ki jih na primer generira aplikacija na pametnem telefonu ali posebna naprava podobna kalkulatorju.

Ali so kriptovalute legalne in obdavčene?

Od leta 2017 velja s strani finančne uprave v Sloveniji, da dobiček, ki se ga ustvari s pomočjo trgovanja s kriptovalutami, ni obdavčen torej se davek ne plača. 

Če pa gre za obliko dohodkov, kar se zgodi pri rudarjenju ali pri prejemanju dohodka v kriptovalutah, pa je davek potrebno plačati.

Status virtualnih valut se od države do države razlikuje. Nekatere so jih dovolile, druge omejile, tretje prepovedale. Dejansko pa tehnologija blockhain omogoča izogibanje gospodarskim sankcijam, zato je pogosto zelo zanimiva za gospodarstvenike.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Vas zanima več o priložnostih, ki jih ponujajo kriptovalute?

Prijavite se na brezplačen investicijski posvet.

Ostali članki:

Vaša pot v svet kriptovalut
Si želite investicijski vodič? Izpolnite spodnji obrazec in poslali vam bomo našo brezplačno e-knjigo